Kapel van Zavelenborre, Overijse

De Kapel van Zavelenborre maakt deel uit van de Sint-Martinusparochie van Overijse. Ze werd gebouwd in 1950. Bedoeling was dat de mensen uit de wijk Zavelenborre, halfweg tussen Overijse en Hoeilaart, dichtbij naar de kerk konden gaan. De kapel kende sindsdien een evolutie van wijkkapel tot een soort keuzekerk met mensen uit alle omliggende dorpen.

Het gebouw is geen architecturaal hoogtepunt: de rechthoekige grondvorm doet eerder denken aan een loods, maar dat maakt tegelijkertijd de charme ervan uit.
Elke zondag om 11 uur komt hier heel wat volk bij elkaar, jong en oud, op zoek naar zin en duiding. Je hoort er vertellen en lezen uit de Bijbel en je hoort hoe die verhalen nu nog kunnen spreken. Je voelt er eerlijk zoeken naar wat 'christen' vandaag kan betekenen…

Kinderen zijn welkom: zij hebben geen aparte kindernevendienst maar zitten aan een lage tafel vooraan, waar ze tekenen of knutselen rondom een verhaal dat voor hen aan de tafel en tegelijk voor iedereen wordt verteld.

Per maand zijn er drie ‘woorddiensten’ (vieringen zonder priester) en is er een eucharistie-viering. Elke viering worden met een groepje voorbereid. De taken worden verdeeld: iemand leidt de viering in, iemand vertelt het verhaal voor de kinderen, iemand leest uit de Bijbel en verwoordt daarbij overwegingen, iemand spreekt het dankgebed uit, waarna er “communie”- het ronddelen van het brood- is en  de viering naar zijn slot loopt.
Er is een gemoedelijke sfeer, met muziek en liederen om mee te zingen. De begeleiding gebeurt met piano, orgel, gitaar, basgitaar, … al naargelang de stijl van het lied. Het koor ziet zichzelf als motor van de samenzang. Samen zingen is een krachtige taal in een gemeenschap van gelijken.

www.kapelzavelenborre.be
info@kapelzavelenborre.be
Greet Denayer 02 687 77 23

Adres

Frans Verbeekstraat 158 B 3090 Overijse

Vertel het verder: