De Kleine Goedheid

Ik ben opnieuw op zoek naar duiding én beleving van Bijbel en Evangelieteksten die ik als kind en jonge vrouw aangereikt kreeg van mijn moeder. Zij is een gelovige, verstandige-zoekende en "dwarsliggende" vrouw. Als kind wist ik vanzelfsprekend waar ik nu naar op zoek ben. Jaren geleden maakte ik kennis met MKK, Maatschappij en Kerkkritische Kristenen. Dat was een goed alternatief voor de klassieke kerkvieringen.

Na de dood van de voorganger Dom Miel Pil, was er voor mij een periode met alleen de gewone kerkvieringen ter gelegenheid van doopsel, huwelijk of uitvaartrituelen. Mijn geloofsinzichten waren niet veranderd maar werden niet gevoed, niet opgevoed. Nu ik al een aantal jaren de vieringen van De Lier bijwoon valt alles weer, in hoofd en hart, op zijn plaats.

Het samen zijn met mensen die hetzelfde zoeken doet mij het meeste deugd. Samen de Boodschap willen begrijpen en willen beleven en meevoelen drijft mij, evenals de duiding van de gekozen Bijbel- en Evangelieteksten, naar de actualiteit toe. Sterke momenten voor mij zijn ook het delen - rond de tafel - van lief en leed met de gemeenschap, voor wie dat wil. De met zorg gekozen liederen met instrumentale begeleiding, die door het eigen koor èn de gemeenschap worden gezongen, waardoor de lezingen nog meer tot leven komen, bekoren mij.

In De Lier ervaar veel zorg om attent te blijven voor wat een christengemeenschap hoort te doen: het beoefenen van "de kleine goedheid" voor armen, eenzamen en gekwetste mensen. Zo zijn de solidariteitsmaaltijd op oudejaarsavond, het opzoeken van mensen uit de gemeenschap die ziek zijn of tegenslag hebben in vele vormen, heel motiverende activiteiten. De jonge kinderen worden op het goede spoor gezet, wegwijs gemaakt over de werking en het belang van gemeenschapsvorming, ze worden begeleid naar hun "drempelviering": iets wat ze nooit meer kunnen vergeten, ook als ze een tijd lang afhaken en het jonge leven ingaan.

Hier vind ik voedsel voor hart en ziel. Soms vertrek ik van huis naar de viering bedrukt, bezorgd maar ALTIJD kom ik getroost en gesteund terug thuis. Dank u wel mensen van De Lier. 

Vertel het verder: