Bijbelvierdaagse met het Boek Rechters

Bijbelvierdaagse met het Boek Rechters

maandag 6 augustus 2018 (10u) tot donderdag 9 augustus (16u)

Organisatie: vzw Motief i.s.m. Christenen voor het Socialisme

Locatie: Notre Dame du Chant d’Oiseau (O.L.Vrouw van Vogelzang)
Franciskanenlaan 3A, 1150 Brussel

Onze wereld is in beweging. Op allerlei vlakken evolueert men heel snel. We moeten steeds verder vooruit. Stilstaan is immers achteruitgaan !
Velen leggen zich hierbij neer, want wat er zich in deze bewogen tijden afspeelt, lijkt onomkeerbaar. Een wet van Meden en Perzen, noemt de Bijbel dat.
Toch dringt de vraag zich op:
Is deze wereld niet op drift, als op een poel stilstaand, brak en giftig water ?
Wat brengt ons hiertegen in beweging ?
Bij welke “tekenen van de tijd” – zowel positief als negatief – willen we stilstaan om met zijn allen in beweging te kunnen komen ?
 
Tijdens de Bijbelvierdaagse laten we ons meenemen door drie hoofdstukken uit het Bijbelboek RECHTERS (hoofdstukken 6-8) waarin het plastisch en uitdagend verhaal van Gideon wordt verteld.
Het boek 'Rechters' is geen handboek van geschiedenis, maar het wil de lezers van alle tijden ‘profetisch’ meenemen in het prille gemeenschapsleven van de twaalf stammen van Israël in het land van belofte.
Het is geen verleden om fier op te zijn. Telkens weer klinkt als een refrein: “het volk keert zich af van de ENE, die hen uit Egypte heeft weggeroepen en loopt andere goden en machten achterna.” Ze storten zich in hun ongeluk en lopen vast in bewogen tijden.
Maar de ENE laat zich kennen als een mensenliefhebber en zendt de ene rechter na de andere, steeds maar opnieuw, om licht te brengen in de duisternis, om beweging te brengen in de bewogen dodelijke tijden.
Zo wordt ook het verhaal verteld van de rechter Gideon. Deze verwacht te midden van de verwarring een 'teken' van JHWH die zoals zijn naam het al zegt 'Er zal zijn'. Pas als Gideon dat heeft ervaren, durft hij het aan om de strijd aan te gaan met verdrukkende volkeren rondom, maar ook en evenzeer om de weerstand te overwinnen binnen het eigen volk.
Deze verhalen kunnen ons ook vandaag uitdagen tot een zoektocht naar een democratisch leiderschap, dat geworteld is in de gerechtvaardigde aspiraties van de mensen, vooral van hen die uitgebuit, vernederd en opgejaagd worden.
Hoe kan ook vandaag, hier en overal op deze aarde, dat ‘het land rust (= shaloom) vindt, om te beginnen veertig jaar lang' ? Hoe en waar vinden wij tekens en signalen van déze God, die geen god wil zijn op de wijze van de goden ?
 
Groepsgesprek (leerhuismethode) en allerlei gezamenlijke activiteiten lossen elkaar af om met deze vragen kritisch én hoopvol op weg te gaan.
 
PRAKTISCH
De vierdaagse heeft plaats in
Notre Dame du Chant d’Oiseau (O.L.Vrouw van Vogelzang) Franciskanenlaan 3A 1150 Brussel. Zie kaart.
 
Van maandag 6 augustus (10u) tot donderdag 9 augustus (16u).
De werkwijze van deze vierdaagse vereist een volledige deelname.
 
Na inschrijving ontvangen de deelnemers een brief met praktische gegevens en een wegbeschrijving.
(bereikbaar met metro 5 vanuit Centraal Station Brussel en bus 36 vanuit Station Schuman)
 
BEGELEIDING
Collectief voor ‘Bevrijdende Bijbellezing’

Vertel het verder: